Какво означава сплит система?

air-conditioning-krasita-03

Сплит – от английски означава разделяне. Повечето климатици, като се изключат мобилните климатици и прозоречните климатици представляват сплит системи, защото се състоят от отделни тела. Съществува единичен сплит и мултисплит климатични системи. При единичния сплит едно външно тяло е свързано с едно вътрешно. При мултисплита едно външно тяло захранва поне 2 вътрешни тела.

Split Systems

Вътрешното тяло може да се монтира на място по избор в помещението и на отстояние по избор от външното тяло. Двете тела се свързват с многожилен електрически кабел, медни тръби със специална топлоизолация, дренажна тръба (за отвеждане на конденза) и т.н.

В системата циркулира хладилен агент-фреон, чрез който се извършва процесът на охлаждане и затопляне на въздуха. Компресорът е във външното тяло на сплит системата, затова и звуковото му ниво е по-високо.

Сплит системата се управлява от дистанционно управление (най-често безжично), чрез него се настройва режима на работа , регулира се посоката на въздушния поток и т.н.

Дисплеят на вътрешното тяло на климатичната система показва данните, кодовете за грешки и др. Индикатор, сигнализира за замърсени филтри. Много климатици вече имат специални сензори за присъствие, пречистване на въздуха и т.н.