Какъв е разходът на електричество на климатика?

Klimatici-Krasita

Разходът на електроенергия е описано в техническите характеристики на всеки електроуред, можете да се запознаете с тях още преди покупката на климатика.

Неинверторните климатици потребяват повече ток, докато инверторните с подобрената си технология и плавната промяна на оборотите на компресора са доста по-икономични. Но всичко зависи от мощността и качеството на техниката.

Съвременните климатици отдават между 3 и 4 пъти повече отколкото приемат.Добре е при покупката на климатик, да обърнете внимание на коефициента на преобразуване при отопление СОР и при охлаждане EER- колкото по-високи са те, толкова уредът ще е по –ефективен.

Енергийният клас също трябва да е висок.

Климатикът може да намали сметката ни за електричество от три до пет пъти. Зависи каква марка, модел и мощност климатик сме монтирали в помещението.

Коефициентът на преобразуване на климатиците от най-високия клас надхвърля 5 пъти.

Добре е СОР (коефициент на трансформаця при отопление) да е над 4. Има климатици с функция за присъствие, която осигурява по-голяма икономичност при отсъствие на хора в помещението, а също и режим „икономичен”.

Друга сигурна икономия е топлоизолацията на помещението. По последни изследвания санирането на сградите води до 60% икономия на електроенергия при отопление.

Важно е изложението на помещението и етажа -колкото помещението е по-огрявано от слънцето, толкова по-малко ще са разходите за отопление.

Същото важи и за производството на гореща вода за битови нужди, като инсталирането на термопомпа може да спести 60% електричество, а ако тя се свърже и със слънчев колектор-много повече (в сравнение с електрическия бойлер).

Важно е да се знае,че топлият въздух е по-лек от студения и се издига към тавана, затова през зимата насочвайте струята посредством желузите, надолу по диагонал към пода на помещението, за да се смесят топлият и студения въздух по-добре и да отопли по-равномерно помещението.

От съществено значение е монтирането на климатика на правилно място, според нуждите и условията, при които ще се ползва.

За да не харчи много ток, мощността на климатика трябва да е била точно изчислена спрямо квадратурата и топлоизолацията, а също и спрямо вентилацията, слънцегреенето, наличието на брой хора в помещението и всякакви други източници на топлина.