Как да изберем климатик?

Klimatici-Krasita

Каква трябва да се вземе под внимание преди да се избере климатик?

Преди да закупите климатик е много важно да се вземат под внимание следните неща:

– каква е квадратурата на помещението, каква е височината на стаята, има ли добра дограма и саниране (какви топлинни загуби има), колко души ще обитават помещението, какво е изложението и огряно ли е от слънце.

Важно е да се вземе предвид за какво ще се използва климатикът – само за охлаждане в горещините или ще се разчита на него изцяло за отопление през зимата. В случай че се използува само за охлаждане, може да се избере неинверторен климатик.

Изборът на климатици за дома или работното място е изключително важен, особено ако на тях се разчита на отопление през целия зимен сезон, а също и за охлаждане през лятото.

През последните години употребата на климатиците става все по-масова- за дома,офиса,магазина или цеха. Това е благодарение на тяхната повишена ефективност, разширени възможности и достъпна цена.

Разработването на нови технологии в тази областта на климатизацията позволява по-качествено и прецизно пречистване на поточния въздух от бактерии и алергени, самопочистване на елементите от вътрешното тяло при някои модели климатици.

Развитата технология позволява и по-прецизно редуциране на отделните въздушни потоци и по-безшумна работа и създаване на по-голям комфорт.

На европейския и българския пазар в частност навлизат климатичните системи с енергийна ефективност от второ поколение, отговарящи на изискванията за енергиен клас А.

Те са с по-висок коефициент на полезно действие и оптимизиран процес на управление. Коефициент на трансформация при отопление (COP) е от 3.5 единици нагоре.

КАКВО Е COP И КАК Е ОБВЪРЗАНО С КРЕДИТ ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ?

COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление. Този коефициент важи за климатиците, когато работят в режим на отопление.

Коефициентът при съвременните климатици трябва да е поне 3, а за наистина енергийно ефективните достига 5.

Колкото по-висок COP има климатикът, толкова по-малка консумация на елктроенергия изисква – т.е. толкова по-малко разходи за ток и по-малко вреди за околната среда.

Висок коефициент COP имат, например, климатиците от клас А на марките Panasonic, Samsung, Mitsubishi Electric, Daikin.

За да се стимулира закупуването на енергийно-ефективни климатици от домакинствата, вече е в сила Програмата за енергйна ефективност (REECL), чрез която може да си спестите 20% от цената на климатика и неговия монтаж.